aktywna mama, dieta, nasi eksperci, proste przepisy, Uncategorized, zdrowa kuchnia
comments 3

Dietetyczny chleb!

IMAG0727

Jeżeli już zdarza mi się jeść chleb to tylko ten mojej produkcji. Dziewczyny zachęcam do przetestowania mojego przepisu ;-) Chleb jest przepyszny. Spróbujcie i dajcie znać jak wyszło ;-)

Do swojego chleba dodaję:

  • 1 szklankę orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
  • 1 szklankę słonecznika
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego
  • 4 płaskie łyżki psyllium (ja kupuję Colon C light)
  • 1,5 szklanki wody

Składniki suche mieszam ze sobą, to samo robię z wodą, olejem i miodem. Wlewam je do składników sypkich i mieszam dokładnie, tak by wytworzyła się gęsta masa. Przekładam wszystko do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na kilka godzin (minimum 2), aby psyllium (błonnik) spęczniał i zagęścił ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę chleb przez około 45 minut. Studzę go porządnie i kroję w grubsze kromki.

IMAG0723 IMAG1250 IMAG0727

Smacznego!

Edyta

www.edytalitwiniuk.pl

3 Comments

  1. Na pewnosci smaczny, musze przetestowac!

    Zosia, prosze o wpis z serii gadzetowa mama z pomyslami prezentow na swieta:) zawsze swietna inpiracja !dziekuje

  2. Ile węglowodanów i kalorii w jednej kromce? Albo na 100g? Mam cukrzycę i nie wiem czy byłby dla mnie dobry. Pozdrawiam

Odpowiedz na „PamAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>