Sushi Mania - czy w ciąży można jeść sushi?

Sushi Mania – czy w ciąży można jeść sushi?

Kobiety w ciąży zawsze pragną jak najlepiej się odżywiać, by zapewnić swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku prawidłowy rozwój i zdrowy start w prawdziwe życie. Niejednokrotnie muszą sobie odmawiać wielu produktów spożywczych, m.in. słodyczy czy ostrych bądź słonych potraw, dlatego gdy ktoś mówi im, że mają zrezygnować z czegoś jeszcze, stają się nieszczęśliwe. Jeżeli bowiem kobieta ciężarna przepada za surową rybą, na pewno zacznie zastanawiać się, czy sushi dla ciężarnych jest odpowiednie. Istnieje wiele teorii na temat tego zagadnienia, dlatego warto zająć się dokładniej tą kwestią i rozwiać wszelkie wątpliwości, obalając liczne mity.

Niektórzy lekarze zabraniają swoim pacjentkom spożywania sushi w trakcie trwania ciąży. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ już wiele lat temu naukowcy odkryli, iż przyszłe mamy nie powinny w ogóle sięgać po surowe mięso oraz jaja. Idąc tym tropem, należałoby przyznać, że ciężarna musi wystrzegać się sushi. Czy jest to jednak w stu procentach prawda? Niekoniecznie, ponieważ istnieją różne odmiany tej orientalnej potrawy. Choć zazwyczaj składa się ona przede wszystkim z surowej ryby, nie zawsze musi to tak wyglądać. Da się bowiem przygotować wspaniałe dania tego rodzaju przy użyciu ryby wcześniej obrobionej. Wystarczy upiec ją w piekarniku, ugotować bądź przysmażyć na patelni bez tłuszczu, aby straciła ona swoją surowiznę i stała się przekąską odpowiednią dla ciężarnych. Sushi przygotowane z obrobionej ryby może być naprawdę rewelacyjne.

Artykuły i poradniki związane z tematem „ciąża a sushi” często mówią jednak o tym, iż w niektórych przypadkach kobieta pod żadnym pozorem nie powinna sięgać po tego rodzaju dania kuchni azjatyckiej. Jeżeli bowiem ciężarna nigdy wcześniej nie jadła podobnych przysmaków, nie powinna tego robić w okresie ciąży. Nie jest to bowiem dobry moment na eksperymentowanie ze swoim żołądkiem, który i tak ma sporo pracy do wykonania. Ciężarne dość często cierpią bowiem na powracające i uporczywe biegunki, mdłości oraz wymioty, dlatego zjedzenie nieznanego dania może zakończyć się podobnymi dolegliwościami, które nie należą do najprzyjemniejszych. Należy też uważać na jedzenie sushi w miejscach, które mają dość podejrzaną jakość. Jeżeli bowiem w kuchni nie zostaną zachowane wszelkie zasady higieny, mięso może zostać skażone, przez co do organizmu ciężarnej dostaną się bakterie. Z całą pewnością mogłyby one zaszkodzić samemu dziecku, dlatego by uniknąć takiego efektu, lepiej po prostu nie jadać w nieznanych i tanich knajpach. Może się to skończyć naprawdę tragicznie.

Sushi w ciąży czasami jest więc możliwe, dlatego nie każda kobieta musi z niego od razu zrezygnować. Najlepiej przeanalizować tę kwestię ze swoim lekarzem prowadzącym, który posiada najwięcej informacji na temat zdrowia pacjentki i jej dziecka, dlatego jest w stanie stwierdzić, co może ona jeść, a po co nie wolno jej sięgać. Zazwyczaj jednak lepiej odstawić tego rodzaju przysmaki na okres ciąży i powrócić do nich już po urodzeniu dziecka.

2 lata ago

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *