dieta, Uncategorized, video BOOM!
comments 6

Sushi mania

cartoon-sushi-chef-f

Dziewczyny!!

Dzisiejsze video dedykuje wszystkim miłośniczkom surowej ryby owiniętej w nori, z dodatkiem ryżu. Osobiście uwielbiam świeże sushi, gdyż poza delikatnym smakiem zawiera szereg wartości odżywczych, białka i witamin. Jednak nie wszystko co jest powszechnie uznane za zdrowe może być spożywane przez kobiety w ciąży. Spodziewając się dziecka, przyszłe mamy powinny unikać surowych ryb, które mogą zawierać bakterie, ale nic straconego bowiem w większości sushi barów są dostępne pyszne propozycje także dla ciężarnych. Surowego łososia można zastąpić pieczonym, po obejrzeniu filmu dostaniecie mały instruktaż jak takie maki możecie przygotować same, w domu; ponadto możecie znaleźć opcje wegetariańskie, czyli sushi przygotowane na bazie warzyw.

Nie musicie rezygnować z ulubionego sushi, ale warto przed pójściem do restauracji zapoznać się z tym co jest dla Was i dzieciaczka dobre!

 

Przepis na sushi dla kobiet w ciąży

 Do wykonania sushi potrzebujecie następujących składników:

  • łosoś pieczony
  • ryż do sushi (jap.kome)
  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • mata bambusowa   (jap.makisu)
  • ostry nóż bez ząbków (jap.boucho)
  • nori – prasowane algi morskie
  • wasabi – ostry chrzan
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • warzywa sezonowe
  • oshinko- rzepa marynowana
  • kampyo- tykwa marynowana w karmelu
  • pałeczki

Sposób wykonania:

Rozwijamy matkę do sushi i kładziemy na niej liście nori.

Zwilżamy dłonie w miseczce z wodą i octem, następnie nakładamy ryż i rozprowadzamy go równomiernie po nori, zostawiając 2 cm margines od góry.

Układamy pieczonego łososia a następnie jeden na drugim sezonowe składniki : avocado, ogórek, kanpyo, oshinko, sałatę, por.

Wkładamy kciuki obu rąk pod matkę tak żeby się dotykały, palcami dłoni przytrzymując składniki i zawijamy maki sushi pozostawiając widoczny 2cm margines.

Wilgotną dłonią zwilżamy 2cm margines algi, który pozostał bez ryżu i kontynuujemy rolowanie przesuwając jednocześnie matkę do przodu i formujemy równy, okrągły kształt.

OSTRYM, wilgotnym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz).

Możliwy jest praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne kompozycje.

Smacznego!

6 Comments

  1. Super, tylko żeby w Japonii potrawę nazwać sushi (sushi w starojapońskim oznaczało kwaśny), to ryż musi być na gorąco wymieszany z octem ryżowym, solą i cukrem. To tak zwana zalewa, która jest tajemnicą każdej restauracji i to właśnie ona decyduje o smaku sushi, w szczególności poza granicami Japonii, gdzie większość barów sushi ma dostęp do podobnych ryb i owoców morza. Pozdrawiam serdecznie, Alicja P.S. Uwielbiam Panią i żałuję, że nie jestem w ciąży, wiedząc że projektuje Pani kolekcję dla JP :-)

    • Zosia Ślotała says

      Dzięki za opis sushi… fajny ‚Fun Fact’ :) Cieszę się, że kolekcja Ci się podoba! Wsadziłam w nią miesiące pracy i serca! <3

  2. Spróbuje -dzięki za instruktaż! A swoją droga to świetna riposta na komentarze sprzed kilku miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>