Uncategorized, zdrowa kuchnia
Leave a comment

Zdrowa kuchnia: Organiczny krem z białych szparagów

IMG_0807

Cześć dziewczyny!

Kuchnia była zawsze dla mnie miejscem, gdzie mogłam odpocząć psychicznie i zatopić się w chwili obecnej… jednym słowem zawsze lubiłam gotować. Od kilkunastu lat jestem wegetarianką, co sprawiało, że zawsze o jedzeniu musiałam myśleć :-) (wszelkiego rodzaju wyjazdy czy wizyty u znajomych nie zawsze kończyły się zaspokojeniem głodu czy też znalezieniem satysfakcjonującego miejsca do zjedzenia). Jednocześnie, oprócz smaku zawsze kładę nacisk na jakość jedzenia… po prostu musi być najwyższej jakości! Mam wtedy pewność, że zawiera tyle składników odżywczych, ile powinno. Mam tutaj na myśli jedzenie ekologiczne- bezdyskusyjnie jeżeli chodzi o warzywa i owoce. Te wszystkie czynniki zaowocowały stworzeniem miejsca, gdzie sprowadzam i sama z ogromną wdzięcznością z tego korzystam, cały szereg organicznych warzyw, owoców i innych smakołyków vegepack.pl

Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. Szczególny nacisk położę na kobiety w ciąży i karmiące, no i nasze pociechy. Sama jestem mamą dwóch cudnych chłopców!!

Tymczasem: …w sklepie nie było zielonych szparagów, które lubimy najbardziej… trudno wzięłam białe z myślą o zupce. Pamiętajcie, że szparagi są skarbnicą soli mineralnych i świetnie działają na rozwój płodu, są również doskonałe dla matek karmiących.

Moje dzieci lubią proste smaki, ja z resztą też po wieloletnich eksperymentach z „kuchniami świata”. Zupa bardzo smakowała, aczkolwiek makaron z kaczuszek przykuł największą uwagę :-)

Przepis dla całej rodziny z dokładką (2+2)

Składniki:

2 pęczki białych szparagów

śmietanka sojowa (ja użyłam organicznej firmy Provamel)- może być zwykła śmietana

włoszczyzna lub ekologiczna kostka warzywna

sól himalajska nierafinowana (ta zawiera dużo minerałów)

pieprz

bezglutenowy ekologiczny makaron kukurydziany (tutaj w wersji dla dzieci kaczuszki)

bezglutenowy ekologiczny chlebek kukurydziany (firmy Masz Babo Placek)

natka pietruszki do posypania lub koperek (w zależności od tego co lubią nasze pociechy)

Przepis:

Najpierw gotujemy wywar, jeżeli używamy włoszczyzny gotujemy ją do czasu aż warzywa będą miękkie następnie wyjmujemy. Warzyw możemy użyć do czegoś innego – na przykład sałatki warzywnej. Jeżeli używamy kostki gotujemy ją w niewielkiej ilości wody aż do rozpuszczenia, po późniejszym dodaniu szparagów dolewamy wody tyle, aby szparagi zostały przykryte.

Szparagi myjemy – ja nie obieram, gdyż akurat moje były młode i tego nie wymagały. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok 20 min, może być krócej.

Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Podczas miksowania dodajemy odrobinę śmietanki aby zupa zrobiła się biała- nie dodawajmy śmietanki za dużo, aby jej smak nie przyćmił smaku szparagów.

Dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy zieleniną.

Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>